Коротко, про що мова
Я натрапив на дописи та обговорення зі сторінки "Громадський Контроль Київщина", де автор (Максим Закаблуковський) просуває тезу, що під час комендантської години поліція нібито не має права зупиняти авто і вимагати документи, бо "це обмеження, а не заборона", а отже вимоги поліції нібито "частково протизаконні".
Коли кілька людей почали спростовувати це по суті та з юридичними аргументами, автор не відповів предметно. Замість цього він перейшов на маніпуляції, образи та відволікання уваги, а потім просто видалив коментарі з аргументами і заблокував мене. Після цього я не маю технічної можливості продовжувати дискусію або "доводити" щось у нього на сторінці, бо він закрив доступ блокуванням.
Важливий момент про висновок
Я не пишу, що він "точно агент". Я пишу про результат і типову схему. Риторика й поведінка Максима виглядають як інформаційна робота на розхитування довіри до державних інституцій у час війни. Це може робитися свідомо, може робитися "по корисності", може бути наслідком гонитви за переглядами та монетизацією відео. Але наслідок один: людям підсовують думку, що поліція діє незаконно навіть там, де вона діє в межах режиму воєнного стану.
Посилання
- Детальний юридичний розбір теми (комендантська година і перевірка документів)
- Профіль Максима Закаблуковського
Що саме він робив у дискусії
1) Просував тезу, яка створює конфлікт з поліцією.
Він наполягав, що "комендантська година це обмеження, а не заборона", і на цій підставі робив висновок, що поліція нібито не має права зупиняти транспорт і вимагати документи.
2) Коли йому відповіли по суті, підмінив дискусію ярликами.
Замість відповіді на аргументи перейшов до формату "ви маніпулятор, як і поліція". Це класичний прийом: не спростувати, а знецінити співрозмовника і саму інституцію.
3) Коли я прямо вказав на вигоду для ворога, він почав атакувати не тезу, а мене.
Замість відповіді по суті почалися закиди про мову: "ви в житті говорите російською, а пишете українською", "ви слів не знаєте" і т.ін. Це типова втеча від правової дискусії в особисті образи.
4) Після цього він почистив коментарі та заблокував.
Показовий факт: під постом було 27 коментарів, але після "модерації" залишилося лише 5. Тобто зникли саме ті гілки, де йому юридично довели неправоту. А потім дуже зручно заявляти, що "аргументів не було" або що "опонент нічого не навів".
Чому це виглядає як робота на розхитування тилу
Росія воює не лише ракетами. Її постійна задача: підірвати довіру до України зсередини. Один із найпростіших способів — створювати конфлікт між людьми та інституціями: поліцією, військом, органами влади.
Схема, яку я бачу тут:
- сторінка може мати проукраїнські пости, щоб виглядати "своєю";
- але в ключових темах просуваються меседжі, які роблять поліцію "незаконною", а державу "тиранєю";
- коли з’являються аргументи і посилання — вони стираються, автор блокує, і для стороннього читача створюється ілюзія, що автор "переміг" і що "правда на його боці".
Навіть якщо робиться це не за прямі гроші, така історія чудово монетизується: конфліктні відео, які підривають довіру до поліції, легко підхоплюються, розганяються й збирають охоплення. А охоплення — це або монетизація, або вплив.
Чому блокування тут принципове
Коли людина йде від предметної розмови, чистить коментарі з доказами і блокує опонента, вона позбавляє себе головного: можливості чесно довести правоту. Це не дискусія, а постановка. Саме тому я і виніс історію на форум: тут складніше "підчистити" незручні аргументи одним кліком, і будь-хто може спокійно прочитати, порівняти й зробити висновок.
Підсумок
Я вважаю, що Максим Закаблуковський і його сторінка "Громадський Контроль Київщина" демонструють типову модель: створення недовіри до поліції через маніпуляції, а потім зачистка коментарів і блокування тих, хто довів неправоту по суті. У воєнний час це об’єктивно працює на користь ворога.
Скріни переписки та видалення коментарів
Кого я вважаю тими, хто поширює російську пропаганду