Але в цій риториці є кілька принципових проблем:
1. Заборона на виїзд під час війни — це нормальна практика у всьому світі
Луганський замовчує, що подібні обмеження існують навіть у демократичному Ізраїлі, де під час війни заборонено виїзд резервістам та військовозобов'язаним без дозволу.
Деталі тут
Деталі тут
2. В Україні усе законно— є закон, постанова і конституційна норма
Заборона виїзду чоловіків 18–60 років ґрунтується на:
— Законі України "Про правовий режим воєнного стану", стаття 8, пункт 6;
— Постанові КМУ №57, яка конкретизує порядок виїзду;
— Статті 64 Конституції України, яка дозволяє обмежувати деякі права під час воєнного стану.
Докладний розбір тут
— Законі України "Про правовий режим воєнного стану", стаття 8, пункт 6;
— Постанові КМУ №57, яка конкретизує порядок виїзду;
— Статті 64 Конституції України, яка дозволяє обмежувати деякі права під час воєнного стану.
Докладний розбір тут
Уся основа, на якій Луганський будує свою "картинку концтабору", — або маніпуляція, або відверта брехня. А це вже працює виключно на користь Кремля, бо:
— демотивує захисників;
— сіє ненависть до держави;
— змушує сумніватись у легітимності дій під час війни.
Але чому він це робить?
Тут є кілька версій:
1. Гроші з YouTube — бо скандали і “зрада” монетизуються найкраще. Причому теми, які піднімає Луганський, Кремль розкручує через SEO. І після того як я поспілкувався в нього в телеграм-каналі, зрозумів, що там коментатори слово в слово повторюють російську методичку. Думаю, це навіть не українці, бо один з них узагалі не міг зрозуміти, чому я цілу ніч був онлайн і не спав. Тобто він навіть не знав, що вночі по Україні був масований обстріл.
2. Моральне виправдання — бо сам поїхав з України і тепер "придумує причину", чому правильно зробив.
3. Працює на Кремль — бо один в один повторює те, що пишуть росіяни на пропагандистських каналах.
4. Або працює на Порошенка — бо в 2019-му топив за нього фанатично, а зараз його завдання — розкачати ненависть до влади і спробувати "повернути патрона до корита".
Що з цього правда — сказати важко. Але що точно: риторика Луганського — це частина великої гри Кремля проти України, і її варто викривати.
Якщо вам здається, що він просто “має свою думку”, задумайтесь — чому ця “думка” так зручно лягає в інтереси ворога?